Jedini original Android blog na ovim prostorima
Svijet Androida
Blog
petak, srpanj 8, 2011
Android tabletŽelite kupiti Android uređaj? Mobilni uređaj vam je malo, a željeli biste nešto više? Laptop vam je ipak previše? Onda Vam toplo preporučamo Android tablet. Ali koji odabrati od tolike mase njih? Pročitajte ovaj članak, zasigurno će vam pomoći. Ako pogledate tržište danas, izgleda da vrijeme Android tableta tek dolazi. I dok je to većinom točno, možete kupiti Android tablete od raznih proizvođača. Naravno, nisu svi od proizvođači poznati, ali cijene su atraktivne i već su dostupni dosta vremena. Na kraju krajeva, malo se zna što se očekuje od Android tableta. Pošto je ovo novi proizvod na novom tržištu, a korisnici još uvijek nisu definirali svoja očekivanja, lako je napraviti pretpostavke o postojećim funkcionalnostima. Ako brzo pregledamo što nam se nudi, možemo zaključiti da to nije sasvim točno. Treba očekivat da Android tableti dolaze iz gomile izvora i od različitih proizvođača, jer je takva priroda Androida – otvorenost. Svako sada gradi svoje ime u ovom svijetu.

Pa, što potencijalni kupac Android tableta treba očekivati i na što da obraća pažnju? Najjednostavniji odgovor bi bio: “Ono što će ispuniti većinu vaših zahtjeva”. Ako želite nešto osnovno, onda će vam dosta proizvoda uzeti u obzir. Ali kad pogledate svu ponudu ubrzo ćete zaboraviti na ono osnovno, jer previše toga ima za uzimat u obzir. Pa koje ključne stvari treba gledati pri odabirui?

 

Android 3.0

Osobno sam probao nekoliko tableta i uvjerio se da svaki tablet MORA imati Honeycomb. Ovo je  veoma bitna stavka po pitanju funkcionalnosti.  Ovo vam neće samo omogućiti da u budućnosti imatepunu  kompatibilnost sa aplikacijama, već će vam dodati nove funkcije koje će vam iskustvo u korištenju tableta drastično olakšati.

Ovo uključuje podršku za veće rezolucije, jer predhodne verzije Androida nisu bile namijenjene uređajima sa visokom rezolucijom, već su bile predviđene su za telefone. Također je unaprijeđena kontrola potrošnje baterije za tablete. Interfejs je standardiziran. Ako na tabletu usporedimo “telefonski” Android i Honeycomb, predhodne verzije će izgledati spartanske i nećete imati potpuni ugođaj i osjećaj korištenja tableta, osjećat ćete se kao da koristite uveličani telefon. Vjerujte mi, poželjet ćete interfejs koji podržava velike rezolucije.

Na kraju krajeva, Android 3.0 ima bolji Android Market za tablete i podršku za stramanje videa. Dodatno, specifikacije Androida 3.0 zahtijevaju minimum 1GHz procesor sa 512MB rama. Dosta Android tableta danas nemaju ovakve specifikacije, što može rezultirati u smanjenju performansi. 

Multi-Touch PodrškaMultitouch

Ako pogledate današnje tablete, pomislit ćete da je podrška za multi-touch postao standard. Ali dosta Android tableta na tržištu su single touch. Što znači da će kontroliranje biti ograničeno na osnovne

operacije, kao ikone, skrolanje itd. Kod Single-Touch-a ne postoji tzv “pinch to zoom”, a i rotacija fotografije jednim prstom je skoro nemoguća.

S vremenom će, vjerujem single-touch tableti izumrijeti u potpunosti, no možda će tada single-touch biti skuplji :). Do tada, savjetujem vam da dobro obratite pažnju da vaš budući tablet ima multi-touch prije nego ga kupite.

 

Pristojna RezolucijaAko kupujete Android tablet (a čitate ovaj tekst valjda zato što planirate), vjerojatno ćete ga htjeti koristiti kao čitač e-knjiga. Jedna od najvećih prednosti tableta je mogućnost pregleda cijele strane magazina i PDF-ova. Ali ako tablet nema dovoljno visoku rezoluciju, može vam se dogoditi da se zapitate “Ček, ček, šta ovdje piše?”. Ovo se često događa kada PDF nije optimiziran za navigaciju koja nije u prikazu cijele stranice.

Pokušajte limitirati  izbor tableta tako što ćete postaviti donju granicu ispod koje ne idete sa rezolucijom. Ja bih predložio da ne idete ispod  rezolucije 1024×600 pixela, posjedovanje bistre slike je veoma bitan faktor kod tableta, a ovu rezoluciju bih mogao postaviti kao donji prag tolerancije, iako bih preferirao 1280×760.

Zašto 1280×760? Pa, ako ste stigli do ove točke, shvatit ćete da visoka rezolucija je neophodna za Android 3.0. I koja je rezolucija podržana u Honeycomb-u? Da, dobro ste mislili, 1280×760. Ako imate ovu rezoluciju na tabletu, ne samo da ćete imati prikaz cijele strane PDF-a, već ćete moći očekivati i Android 3.0, a ne uređaj koji je izbačen u posljednjoj sekundi.

Naravno, 1024 rezolucija će još uvijek biti tu, i dokazano je da tableti sa ovom rezolucijom mogu prikazati punu stranu (i web stranice  se uglavnom dizajniraju tako da upadnu u tu rezoluciju). Ali ovo bih držao kao minimum minimuma.

 

Velika Interna Memorija ili Utor za SD Karticu

Nadam se da ste se do sada odlučili za Android 3.0 tablet (ako vam to budžet dozvoljava), što znači da ćete imati minimum 512MB rama. Ali memorija gdje ćete držati sve vaše aplikacije, fotografije, video klipove, knjige … bi trebala biti daleko veća. Trebat će vam gigabajti. Koliko gigabajta, to zavisi od osobe do osobe, ali današnji neki standard po osobi je 16GB.

Naravno, ovo ne mora bit interna memorija tableta. Neki Android tableti dolaze sa utorom za SD karticu koji vam omogućuje da dosta proširite kapacitet memorije. Ovo će biti dosta za većinu korisnika, ali treba razmotriti cijenu SD kartice na cijenu samog tableta, ili ako već imate rezervne kartice, koje su klase, jer klasa dosta utiče na brzinu. Klasa 4 SD kartica je dovoljno brza, ali Klasa 6 npr. nije mnogo skuplja od Klase 4, a pruža mnogo veću brzinu upisa i čitanja podataka. Mislite o tome!

Ako tablet koji razmatrate kao soluciju nema slot za SD karticu i ima manje od 16GB interne memorije, odgovor je jasan – rađe pogledajte drugi uređaj. Iako postoji gomila solucija za skladištenje podataka u „oblaku“, ovo nije praktično rješenje, treba vam interne memorije. Možda jednog dana, kada pokrivenost mobilnim internetom i WiFi mrežom bude dovoljno velika, ovo neće biti problem, ali za sada stvari nisu savršene po tom pitanju.

 

 

Dovoljno brz procesorBrži procesor je potreban radi boljeg obavljanja radnji

Opet, ako kupujete Android 3.0 tablet, specifikacije su ovdje jasne. Minimum koji bih predložio je 1GHz. Sve manje od toga će uzrokovati tablet jako sporim  i neće imati ugodan osjećaj u njegovom korištenju. Jer ipak je potrebno da se nekako pokrenu sve one visoke rezolucije koje smo spominjali. Opet, nemojte ići ni previsoko, jer će narušiti snagu baterije. Tako da gledajte da to bude oko 1GHz i vjerojatno ćete biti zadovoljni barem za jednu generaciju tableta.

 

Kamera

Sad, ovo je tema gdje su podijeljena mišljenja. Neki od vas misle da vam na tabletu ne treba kamera. I u potpunosti se slažem. Ali ako gledate tablet kao uređaj za komunikaciju, onda pomislite koliko bi bila bolja komunikacija sa kamerom kada budete koristili Skype ili neki sličan VoIP program. Ovo bih stavio kao opciju, u zavisnosti za šta namjeravate da ga koristite. Ali, vrijedno je spomena, jer bolje razmisliti o tome, nego se posle kajati. 

 

Evo ovo Vam je ono najosnovnije, nadam se da Vam je pomoglo u odabiru i da će te postati sretni kupac nekog novog Android tableta. 

svijetandroida @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 0
Wibiya toolbar
Pronađi nas i na Facebook-u

Anketa
Vaše mišljenje o ovom blogu?
Anketa
Koji Android platformu koristite


Crominus Oglasi
Brojač posjeta
9846
 
Index.hr
Nema zapisa.